Evaluarea arsurilor

Cum evaluăm suprafața unei arsuri folosind metoda palmei?

Cea mai ușoară modalitate de a evalua o arsură la copii se poate face prin metoda palmei. Mai exact, în cazul regulii palmei, considerăm că suprafața palmei, cu tot cu degete, așa cum se vede în imaginea alăturată, reprezintă 1% din suprafața corporală totală a unei persoane.

Un lucru important de reținut: În evaluarea suprafeței arse, utilize dimensiunea palmei copilului. Palma copilului reprezintă 1% din totalul suprafeței sale corporale.

Evaluarea arsurii la copii se poate face și în funcție de procentele din imaginea de mai jos:

În situația în care arsurile se asociază cu inhalaţie de fum şi/sau cu arsuri de căi respiratorii, față de suprafața calculată folosind metodele prezentate anterior, adăugăm în plus 10-20%.

Acționează RAPID și CORECT în caz de arsuri!

Chiar dacă arsura este minoră, discută cu medicul de familie sau cu un al specialist în sănătate despre cum să o îngrijești. Nu te baza pe mituri precum folosirea uleiului sau a altor produse din gospodărie, care vor agrava rana și pot contribui la apariția unei infecții.

Arsurile medii sau severe se tratează DOAR la spital, iar evoluția lor depinde atât de răspunsul organismului la tratament, cât și de respectarea planului de recuperare pe termen lung!

Folosim DOAR apă pentru zona afectată!

Răcim zona afectată folosind apă rece, evitând însă utilizarea gheții!

Sunăm la 112!

În momentul în care sunăm la 112 este important să furnizăm informații concrete: tipul de arsură (termică, chimică sau electrică), suprafața și starea generală a copilului (dificultăți de respirație, pierderea cunoștinței, precum și alte informații relevante – vârstă, alte probleme medicale).

IMPORTANT: dacă timpul estimat până la sosirea serviciului de urgență este unul mai mare de 30 minute, cereți sfaturi despre măsurile care se impun de îngrijire a copilului până la sosirea ambulanței!

Protejăm zona arsă și starea generală a copilului!

Acoperim delicat arsura cu un material curat și uscat, precum o pânză.

De asemenea, trebuie să menținem o temperatură constantă a corpului copilului pentru a evita efortul de termoreglare – nu îl îmbrăcăm, apelăm la materiale ușoare pentru a-l înveli, dar doar după ce zona afectată a fost deja protejată!

ÎNTREBĂRI FRECVENTE

Găsește răspunsuri la cele mai frecvente întrebări despre prevenirea, recunoașterea și tratarea urgențelor, precum și acordarea primului ajutor în caz de arsuri!

Ai și alte întrebări? Lasă-le în formularul de mai jos!

Ce fel de arsuri poate suferi copilul meu?

Există trei categorii principale de arsuri: termice (se produc din cauza expunerii pielii la surse de căldură extremă, peste 46°C, cum ar fi focul, apa fierbinte sau suprafețele fierbinți), chimice (se produc când pielea ia contact cu substanțe chimice precum detergenți, soluții de curățat, diluanți, lichid de baterie, adezivi sau solvenți), electrice (se produc din cauza contactului cu curent electric, cum ar fi electrocutarea sau expunerea la descărcări electrice).

O arsură medie sau severă parcurge mai multe etape distincte, fiecare având propriile sale cerințe de tratament și îngrijire. În general, primele 3-5 zile de la arsură constituie perioada de urgență, iar în această etapă, riscul de complicații grave este maxim. După primele 3-5 zile și până la închiderea rănilor și formarea cicatricilor urmează perioadă acută, iar în această fază, tratamentul chirurgical, prevenirea și controlul complicațiilor sistemice și infecțiilor sunt prioritare. După vindecare, pacientul necesită reabilitare fizică și psihologică. Aceasta poate include terapie fizică, controlul durerii, suport psihosocial și, în unele cazuri, corecții chirurgicale ulterioare. Procesul de reabilitare poate dura între 1 și 3 ani, în funcție de severitatea arsurilor și de necesitățile individuale ale pacientului. Pentru copii, reconstrucția post-arsură este un proces continuu pe parcursul creșterii și dezvoltării lor.

În primele secunde după ce copilul s-a ars, îndepărtăm copilul de sursa arsurii și scoatem hainele afectate cu grijă, fără a forța dacă sunt lipite de piele.. Apoi, folosim APĂ RECE pentru a răci zona arsă timp de cel puțin 10-20 de minute. Este esențial să NU aplicăm gheață direct pe piele, ci doar apă rece. Apoi, acoperim zona arsă cu un pansament curat și uscat și îl hidratăm pe cel mic – îi dăm să bea apă. Dacă arsura depășește 10% din suprafața corpului, afectează fața sau este de natura electrică, apelăm de urgență la 112! Dacă arsurile sunt însoțite de inhalație de fum și/sau arsuri de căi respiratorii, față de suprafața calculată, adăugăm în plus 10-20%.

Dotările minime ale unui astfel de kit cuprind comprese sterile pentru acoperirea arsurilor, mănuși de unică folosință și dezinfectanți locali.

În îngrijirea arsurilor pe termen lung, trebuie să menținem pielea hidratată, prin folosirea de loțiuni hidratante, evitarea expunerii cicatricilor la soare și masaj ușor pe zona cicatricii pentru a stimula circulația și a îmbunătăți elasticitatea pielii în zona afectată. În această perioadă, consultarea regulată a medicului și urmarea tratamentului prescris sunt, de asemenea, importante.

Alătură-te comunității de părinți informați!

Un adult informat = un copil mai protejat!

Image of a boy near hot liquids: cautionary reminder of potential burn hazards