Măsuri de prevenție

Prevenirea este cel mai bun și mai eficace tratament al arsurilor!

Pe lângă supravegherea constantă a copiilor, conștientizarea riscurilor dintr-o casă și îndepărtarea acestora pot reduce semnificativ riscul de arsuri. Mai mult decât atât, le oferă micuților exploratori libertatea de a descoperi în siguranță lumea, fără să se pună în pericol. 

Situații Cu Risc Crescut De Producere A Arsurilor La Copii

Cele mai des întâlnite accidente în care cei mici suferă o arsură au o cauză comună: faptul că cei mici sunt lăsați nesupravegheați, chiar și pentru câteva minute.

Am strâns cele mai comune riscuri, în funcție de locul din casă în care pot fi întâlnite, dar și măsurile pe care le putem lua pentru a le înlătura.

În baie

Baia poate fi periculoasă pentru cei mici! De la apa fierbinte la produsele de curățenie pe care le depozităm în dulap, sunt multe lucruri care îi pot pune în pericol. 

Cu câțiva pași simpli, putem face baia un loc sigur și distractiv pentru copiii noștri.

În bucătărie

Știai că o mare parte dintre accidentele în care cei mici suferă arsuri se petrec în bucătărie?

Tocmai de aceea, e important să aplici niște măsuri de siguranță simple și necostisitoare, care îți vor transforma casa într-un cămin sigur pentru copilul tău.

În afara locuinței

Siguranța copiilor tăi nu se oprește la ușa casei! Există pericolele și în afara locuinței, iar noi suntem responsabili să îi ținem în siguranță!

Nu înseamnă că nu îi vom lăsa să se joace independent, dar ne vom asigura că nu există riscuri majore în curtea casei sau în împrejurimi

ÎNTREBĂRI FRECVENTE

Găsește răspunsuri la cele mai frecvente întrebări despre prevenirea, recunoașterea și tratarea urgențelor, precum și acordarea primului ajutor în caz de arsuri!

Ai și alte întrebări?

Ce fel de arsuri poate suferi copilul meu?

Există trei categorii principale de arsuri: termice (se produc din cauza expunerii pielii la surse de căldură extremă, peste 46°C, cum ar fi focul, apa fierbinte sau suprafețele fierbinți), chimice (se produc când pielea ia contact cu substanțe chimice precum detergenți, soluții de curățat, diluanți, lichid de baterie, adezivi sau solvenți), electrice (se produc din cauza contactului cu curent electric, cum ar fi electrocutarea sau expunerea la descărcări electrice).

O arsură medie sau severă parcurge mai multe etape distincte, fiecare având propriile sale cerințe de tratament și îngrijire. În general, primele 3-5 zile de la arsură constituie perioada de urgență, iar în această etapă, riscul de complicații grave este maxim. După primele 3-5 zile și până la închiderea rănilor și formarea cicatricilor urmează perioadă acută, iar în această fază, tratamentul chirurgical, prevenirea și controlul complicațiilor sistemice și infecțiilor sunt prioritare. După vindecare, pacientul necesită reabilitare fizică și psihologică. Aceasta poate include terapie fizică, controlul durerii, suport psihosocial și, în unele cazuri, corecții chirurgicale ulterioare. Procesul de reabilitare poate dura între 1 și 3 ani, în funcție de severitatea arsurilor și de necesitățile individuale ale pacientului. Pentru copii, reconstrucția post-arsură este un proces continuu pe parcursul creșterii și dezvoltării lor.

În primele secunde după ce copilul s-a ars, îndepărtăm copilul de sursa arsurii și scoatem hainele afectate cu grijă, fără a forța dacă sunt lipite de piele.. Apoi, folosim APĂ RECE pentru a răci zona arsă timp de cel puțin 10-20 de minute. Este esențial să NU aplicăm gheață direct pe piele, ci doar apă rece. Apoi, acoperim zona arsă cu un pansament curat și uscat și îl hidratăm pe cel mic – îi dăm să bea apă. Dacă arsura depășește 10% din suprafața corpului, afectează fața sau este de natura electrică, apelăm de urgență la 112! Dacă arsurile sunt însoțite de inhalație de fum și/sau arsuri de căi respiratorii, față de suprafața calculată, adăugăm în plus 10-20%.

Dotările minime ale unui astfel de kit cuprind comprese sterile pentru acoperirea arsurilor, mănuși de unică folosință și dezinfectanți locali.

În îngrijirea arsurilor pe termen lung, trebuie să menținem pielea hidratată, prin folosirea de loțiuni hidratante, evitarea expunerii cicatricilor la soare și masaj ușor pe zona cicatricii pentru a stimula circulația și a îmbunătăți elasticitatea pielii în zona afectată. În această perioadă, consultarea regulată a medicului și urmarea tratamentului prescris sunt, de asemenea, importante.

Alătură-te comunității de părinți informați!

Un adult informat = un copil mai protejat!

Image of a boy near hot liquids: cautionary reminder of potential burn hazards