Primul ajutor în caz de arsuri

Fii pregătit să acorzi primul ajutor copilului tău!

Este esențial să poți recunoaște fiecare tip de arsură și să acționezi rapid și corect în caz de nevoie. Fie că este vorba despre arsuri termice, chimice sau electrice, este important să știi cum să acorzi CORECT primul ajutor.

Acționează RAPID și CORECT

Acordarea primului ajutor în caz de arsuri

Primul ajutor acordat într-un mod corect, imediat după incident, alături de alte măsuri, contribuie semnificativ la recuperarea totală a copilului tău.

Fii un părinte informat și nu te încrede în miturile populare!

Arsuri termice

În cazul arsurilor termice, răcim zona afectată folosind apă rece, timp de cel puțin 10-20 de minute. Evităm însă utilizarea gheții!

În cazul arsurilor pe o suprafaţă mai întinsă, se pot aplica comprese îmbibate cu apă la temperatura camerei.

Arsuri chimice

În cazul arsurilor chimice, spălarea se face cu apă în flux continuu la temperatura de 25-30°C, timp de 30-60 de minute.

NU îl băgăm pe copil direct în cada umplută cu apă, pentru a preveni hipotermia!

Arsuri electrice

În cazul electrocutării, se impune deconectarea rapidă a sursei de curent electric sau deconectarea victimei de la sursă prin folosirea unor materiale neconductoare (lemn, cauciuc), pentru a evita accidentele colective – respectiv electrocutarea adultului care intervine.

 

Evaluăm severitatea arsurii

Facem acest lucru folosind procentele dedicate fiecărei părți a corpului sau metoda palmei.

Sunăm la 112!

Apelăm la 112 după ce îndepărtăm copilul de sursa arderii și evaluăm gravitatea acesteia pentru a oferi informații precise despre tipul, suprafața și severitatea arsurii, cât și despre starea generală a copilului (dificultăți de respirație, pierderea conștinței, precum și alte informații relevante – vârstă, alte probleme medicale).

Protejăm zona arsă

Până vin echipele de intervenție, este extrem de important să protejăm zona arsă cu un material curat și uscat și să monitorizăm starea generală a copilului – să rămână conștient, să aibă o temperatură constantă și să fie hidratat.

De ce să mai ții cont pentru o recuperare totală a copilului tău care a suferit o arsură?

Copilul tău se va recupera mai repede după arsură și într-o mai mare măsură, dacă urmezi pașii menționați mai sus. În plus, este important SĂ NU utilizezi unguente, soluții sau alte substanțe pe zona afectată, precum ulei, lapte sau alte produse din gospodărie!

Ce urmează după perioada de urgență?

Recuperarea inițială constă în fizio şi kinetoterapie, controlul durerii şi al senzaţiilor neplăcute.

Apoi urmează crearea unui program de reabilitare și parcurgerea lui și, de asemenea, suport psihologic și emotional pentru revenirea în comunitate – grădiniță, școală, liceu.

Răbdare și implicare

Recuperarea completă după o arsură necesită implicarea continuă a familiei și a pacientului, iar procesul poate dura 1-3 ani.

În cazul copiilor reconstrucţia post arsură însoţeşte tot procesul de creştere şi dezvoltare, însă cu suportul adecvat, urmele lăsate asupra vieții de adult sunt minime.

STOP ARSURI

Alte recomandări importante!

Cum prevenim hipotermia?

NU îl băgăm pe copil direct în cada umplută cu apă.

NU îl îmbrăcăm pe cel mic post-arsură!

Apelăm la materiale ușoare pentru a-l înveli, dar doar după ce zona afectată a fost deja protejată!

Ce facem cu bășicile?

Evităm să spargem bulele cu lichid formate pe piele, deoarece acestea oferă o protecție naturală.

ÎNTREBĂRI FRECVENTE

Găsește răspunsuri la cele mai frecvente întrebări despre prevenirea, recunoașterea și tratarea urgențelor, precum și acordarea primului ajutor în caz de arsuri!

Ai și alte întrebări? Lasă-le în formularul de mai jos!

Ce fel de arsuri poate suferi copilul meu?

Există trei categorii principale de arsuri: termice (se produc din cauza expunerii pielii la surse de căldură extremă, peste 46°C, cum ar fi focul, apa fierbinte sau suprafețele fierbinți), chimice (se produc când pielea ia contact cu substanțe chimice precum detergenți, soluții de curățat, diluanți, lichid de baterie, adezivi sau solvenți), electrice (se produc din cauza contactului cu curent electric, cum ar fi electrocutarea sau expunerea la descărcări electrice).

O arsură medie sau severă parcurge mai multe etape distincte, fiecare având propriile sale cerințe de tratament și îngrijire. În general, primele 3-5 zile de la arsură constituie perioada de urgență, iar în această etapă, riscul de complicații grave este maxim. După primele 3-5 zile și până la închiderea rănilor și formarea cicatricilor urmează perioadă acută, iar în această fază, tratamentul chirurgical, prevenirea și controlul complicațiilor sistemice și infecțiilor sunt prioritare. După vindecare, pacientul necesită reabilitare fizică și psihologică. Aceasta poate include terapie fizică, controlul durerii, suport psihosocial și, în unele cazuri, corecții chirurgicale ulterioare. Procesul de reabilitare poate dura între 1 și 3 ani, în funcție de severitatea arsurilor și de necesitățile individuale ale pacientului. Pentru copii, reconstrucția post-arsură este un proces continuu pe parcursul creșterii și dezvoltării lor.

În primele secunde după ce copilul s-a ars, îndepărtăm copilul de sursa arsurii și scoatem hainele afectate cu grijă, fără a forța dacă sunt lipite de piele.. Apoi, folosim APĂ RECE pentru a răci zona arsă timp de cel puțin 10-20 de minute. Este esențial să NU aplicăm gheață direct pe piele, ci doar apă rece. Apoi, acoperim zona arsă cu un pansament curat și uscat și îl hidratăm pe cel mic – îi dăm să bea apă. Dacă arsura depășește 10% din suprafața corpului, afectează fața sau este de natura electrică, apelăm de urgență la 112! Dacă arsurile sunt însoțite de inhalație de fum și/sau arsuri de căi respiratorii, față de suprafața calculată, adăugăm în plus 10-20%.

Dotările minime ale unui astfel de kit cuprind comprese sterile pentru acoperirea arsurilor, mănuși de unică folosință și dezinfectanți locali.

În îngrijirea arsurilor pe termen lung, trebuie să menținem pielea hidratată, prin folosirea de loțiuni hidratante, evitarea expunerii cicatricilor la soare și masaj ușor pe zona cicatricii pentru a stimula circulația și a îmbunătăți elasticitatea pielii în zona afectată. În această perioadă, consultarea regulată a medicului și urmarea tratamentului prescris sunt, de asemenea, importante.

Testimoniale

Citește experiențele reale prin care au trecut părinții unor copii arși.

Alătură-te comunității de părinți informați!

Un adult informat = un copil mai protejat!

Image of a boy near hot liquids: cautionary reminder of potential burn hazards