Riscuri în funcție de vârstă

Dacă știi care sunt cele mai des întâlnite tipuri de arsuri în funcție de vârsta și sexul copilului tău, poți adapta în permanență măsurile de siguranță, astfel încât, pe măsură ce copilul tău crește și se poate expune și la alte tipuri de pericole, să rămână protejat.

Nu fi un părinte fantomă! Indiferent de cât de ocupați suntem, cel mai important obiectiv rămâne siguranța copiilor noștri!

Copiii sub 4 ani

La copiii sub 4 ani, arsurile casnice sunt adesea rezultatul curiozității lor naturale. Arsurile pot fi cauzate de răsturnarea unui vas cu mâncare fierbinte în bucătărie, de atingerea unui obiect încins sau chiar de apa prea fierbinte la baie. Dar toate pot fi evitate, dacă îi supraveghem în permanență și suntem atenți la ce „jucării” se află în jurul lor.

În bucătărie

Pot fi tentați să răstoarne recipiente care conțin alimente sau lichide fierbinți sau să atingă obiectele încinse.

În baie

Cel mai mare risc la baie este apa prea fierbinte în timpul băiței. De aceea, este important ca înainte să îi lăsăm să se bucure de apă, să ne asigurăm că aceasta nu este prea fierbinte, verificând-o cu cotul sau folosind un termometru pentru cadă.

Atenție! Niciodată să nu îi lăsăm nesupravegheați, mai ales dacă au acces la robinete de apă caldă. De asemenea, nu lăsăm găleți, cratițe sau alte recipiente cu apă fierbinte pe podea, deoarece există riscul să se împiedice și să cadă în ele.

Atenție sporită

Copiii sub 4 ani pot fi tentați să introducă obiecte în priză!

Dacă acel obiect este dintr-un material conductor de energie electrică, așa cum sunt furculițele sau alte obiecte din metal, riscul de electrocutare este major!

Cele mai des întâlnite tipuri de arsuri la copii de 4-10 ani

Principalele cauze de arsură rămân și la această categorie de vârstă prin flacără și lichid fierbinte, iar înțelegerea modului în care aceste accidente pot apărea este esențială pentru prevenirea lor.

Arsurile prin flacără

Sunt mai frecvente la băieți și sunt adesea rezultatul unor jocuri cu focul sau comportamente riscante. Copiii sunt de multe ori curioși și vor să experimenteze, iar această curiozitate poate duce la situații periculoase. Ei pot să se joace cu chibrituri, brichete sau să se apropie de focurile din șeminee, sobe sau de grătar, fără să realizeze care sunt riscurile asociate. În plus, acest comportament poate deveni și mai periculos dacă lângă foc se află materiale inflamabile sau vegetație uscată, existând un risc crescut de propagare a incendiului și de producere a unor arsuri grave.

Arsurile prin contact cu lichide fierbinți

Sunt mai frecvente în rândul fetelor și se întâmplă, în special, în baie sau în bucătărie. Aceste accidente pot apărea în urma dorinței de a imita comportamentul adulților și de a prelua din treburile casnice.

! Pentru a preveni accidentele mai des întâlnite la copii între 4 și 10 ani, trebuie să avem în vedere că aceștia înțeleg mai multe, iar discuțiile cu ei, explicațiile logice și chiar exemplele concrete de consecințe negative îi pot ajuta să conștientizeze mai bine riscurile din jur.

Pre-adolescenții și adolescenții peste 10 ani

La adolescenți riscurile de arsuri prin flacără și prin curent electric sunt cele mai frecvente. Arsurile prin flacără sunt frecvent asociate cu activități de grup care implică utilizarea benzinei sau a altor produse inflamabile sau pirotehnice, cum ar fi artificiile sau petardele.

De asemenea, și arsurile prin electrocutare și flamă electrică sunt cauzate de comportamente îndrăznețe sau chiar imprudente. De exemplu, adolescenții pot fi tentați să urce pe stâlpii de tensiune sau pe vagoanele de tren aflate pe linii electrificate, ignorând marcajele care interzic acest lucru sau avertismentele privind pericolele la care se expun.

În plus, un grup cu risc crescut îl reprezintă copiii și tinerii din medii rurale sau din familii cu resurse financiare mai reduse, care sunt implicați și responsabilizați de la o vârstă fragedă de către părinți sau bunici în activități precum aprinderea și întreținerea focului în sobă, în curte sau la grătar, sau aprinderea vegetației uscate.

ÎNTREBĂRI FRECVENTE

Găsește răspunsuri la cele mai frecvente întrebări despre prevenirea, recunoașterea și tratarea urgențelor, precum și acordarea primului ajutor în caz de arsuri!

Ai și alte întrebări?

Ce fel de arsuri poate suferi copilul meu?

Există trei categorii principale de arsuri: termice (se produc din cauza expunerii pielii la surse de căldură extremă, peste 46°C, cum ar fi focul, apa fierbinte sau suprafețele fierbinți), chimice (se produc când pielea ia contact cu substanțe chimice precum detergenți, soluții de curățat, diluanți, lichid de baterie, adezivi sau solvenți), electrice (se produc din cauza contactului cu curent electric, cum ar fi electrocutarea sau expunerea la descărcări electrice).

O arsură medie sau severă parcurge mai multe etape distincte, fiecare având propriile sale cerințe de tratament și îngrijire. În general, primele 3-5 zile de la arsură constituie perioada de urgență, iar în această etapă, riscul de complicații grave este maxim. După primele 3-5 zile și până la închiderea rănilor și formarea cicatricilor urmează perioadă acută, iar în această fază, tratamentul chirurgical, prevenirea și controlul complicațiilor sistemice și infecțiilor sunt prioritare. După vindecare, pacientul necesită reabilitare fizică și psihologică. Aceasta poate include terapie fizică, controlul durerii, suport psihosocial și, în unele cazuri, corecții chirurgicale ulterioare. Procesul de reabilitare poate dura între 1 și 3 ani, în funcție de severitatea arsurilor și de necesitățile individuale ale pacientului. Pentru copii, reconstrucția post-arsură este un proces continuu pe parcursul creșterii și dezvoltării lor.

În primele secunde după ce copilul s-a ars, îndepărtăm copilul de sursa arsurii și scoatem hainele afectate cu grijă, fără a forța dacă sunt lipite de piele.. Apoi, folosim APĂ RECE pentru a răci zona arsă timp de cel puțin 10-20 de minute. Este esențial să NU aplicăm gheață direct pe piele, ci doar apă rece. Apoi, acoperim zona arsă cu un pansament curat și uscat și îl hidratăm pe cel mic – îi dăm să bea apă. Dacă arsura depășește 10% din suprafața corpului, afectează fața sau este de natura electrică, apelăm de urgență la 112! Dacă arsurile sunt însoțite de inhalație de fum și/sau arsuri de căi respiratorii, față de suprafața calculată, adăugăm în plus 10-20%.

Dotările minime ale unui astfel de kit cuprind comprese sterile pentru acoperirea arsurilor, mănuși de unică folosință și dezinfectanți locali.

În îngrijirea arsurilor pe termen lung, trebuie să menținem pielea hidratată, prin folosirea de loțiuni hidratante, evitarea expunerii cicatricilor la soare și masaj ușor pe zona cicatricii pentru a stimula circulația și a îmbunătăți elasticitatea pielii în zona afectată. În această perioadă, consultarea regulată a medicului și urmarea tratamentului prescris sunt, de asemenea, importante.

Alătură-te comunității de părinți informați!

Un adult informat = un copil mai protejat!

Image of a boy near hot liquids: cautionary reminder of potential burn hazards