Procesul de recuperare

Chiar dacă e dovedit că arsurile lasă urme în viețile copiilor dar și ale familiilor acestora, un răspuns rapid după incident, o atitudine constructivă față de indicațiile medicilor și un plan de tratament și îngrijire urmat pe termen lung fac diferența între o recuperare parțială și una aproape totală.

Cum evoluează o arsură medie sau severă?

Perioada de urgenţă (primele 3-5 zile de la producerea accidentului)

Există riscul să apară anumite dezechilibre sau complicații. Se recomandă internarea de urgență a pacientului și urmarea strictă a schemei de tratament propuse de personalul medical.

Perioada acută (după primele 3-5 zile, până la închiderea rănilor și formarea cicatricilor)

În acestă perioadă, accentul cade pe tratamentul chirurgical, prevenirea şi controlul complicaţiilor sistemice, prevenirea şi controlul infecţiilor, suportul nutriţional, metabolic şi imunologic, monitorizarea strictă.

Perioada de recuperare

După vindecare, pacienții cu arsuri mari trec printr-un proces complex de recuperare, care include activități fizice, fizioterapie, kinetoterapie. Acest proces poate dura între 1 și 3 ani, în funcție de gravitatea arsurii.

ÎNTREBĂRI FRECVENTE

Cât durează procesul de recuperare?
Procesul de recuperare variază în funcție de gravitatea arsurii, de dimensiunea și de profunzimea acesteia. În general, recuperarea poate dura de la câteva săptămâni până la câteva luni sau chiar ani, în funcție de fiecare caz în parte. Pe toată durata procesului de recuperare, este important să urmăm sfaturile medicului.

Cei mai importanți pași pe care trebuie să îi urmăm în îngrijirea arsurilor pe termen lung sunt: folosirea de loțiuni hidratante pentru a menține elasticitatea pielii și a preveni uscarea excesivă a cicatricilor, evitarea soarelui, folosind haine sau creme cu protecție solară și îi ferim de substanțe chimice agresive și haine aspre care pot irita cicatricea.

Mai mult, trebuie efectuat un masaj ușor pe zona cicatricii pentru a îmbunătăți flexibilitatea pielii în zona afectată, dar și practicate exerciții de mobilizare a articulațiilor în apropierea cicatricei pentru a menține flexibilitatea pielii

Bineînțeles, o dietă echilibrată și bogată în nutrienți contribuie la vindecarea mai rapidă a pielii.

Cel mai important sfat: urmăm tratamentul prescris de medic!

Dacă copilul nostru a suferit o arsură, e normal să ne simțim stresați și vinovați, chiar dacă arsura a fost un accident inevitabil. Dacă acesta este și cazul tău și te învinovățești pentru accident, mergi la un specialist pentru a depăși acest moment și pentru a nu îi îngreuna procesul de vindecare celui mic.

Este important să avem încredere că suntem capabili să ne îngrijim copilul în timpul procesului de vindecare și dacă simțim că nu ne descurcăm, este perfect normal să cerem ajutor.

Îl încurajăm să nu se izoleze și să ne spună care sunt sentimentele și fricile sale. Dacă nu dorește să vorbească cu noi, îi spunem că poate merge să discute cu un specialist. De asemenea, îi explicăm care este procesul de vindecare și recuperare și îl implicăm în activități simple, precum aplicarea cremei sau schimbarea bandajelor. În plus, dezvoltăm și păstrăm o rutină clară pentru a oferi copilului un sentiment de normalitate și siguranță în viața de zi cu zi.

Cel mai probabil, copilul nostru va continua să facă năzdrăvănii, așa că data nu îi vom reproșa asta făcând referire la arsură și nici îi vom insufla sentimentul de vinovăție.

Alătură-te comunității de părinți informați!

Un adult informat = un copil mai protejat!

Image of a boy near hot liquids: cautionary reminder of potential burn hazards